Verhojen mitoituksesta
Verhoja suunnitellessa on paljon asioita huomioitavana. Kannattaa huomioida kaikki mahdollinen, jotta verhoista tulisi mahdollisimman hyvät, tavoitteena tietysti täydelliset. 🙂 Olen kirjoittanut aiemmin verhojen ompelusta, ja nyt tällä kertaa verhojen mitoituksesta. Myöhemmin on tulossa tietoa verhokiskoista ja verhotangoista ja sitten siitä, millaisia tehtäviä verhoilla on.
Tässä artikkelissa ei puhuta erilaisista kankaista, kankaanmenekeistä eikä ripustussysteemeistä, vaan muutamista perusasioista.
Huomioi ainakin nämä
Verhon laskeutuminen vapaasti
Alkuun tulee muutama ”näin kuuluu tehdä” -asia. Ainakin minun mielestäni. Varmista, että verho pääsee laskeutumaan vapaasti. Siis ettei se tee ”mutkaa” esimerkiksi rullakaihtimen, ikkunalaudan tai patterin kohdalla. Ja että esimerkiksi tuuletusikkunan kahva ei tule ”möykkynä” esille. Tähän vaikuttaa myös verhon yläreuna (mikä verhonauha? purjerenkaat?) ja verhokiskon tai -tangon etäisuus seinästä. Jos teet esimerkiksi kuvassa näkyvät wave-verhot, niin useimmiten käytän verhokiskon kiinnittämiseen 7 cm:n kulmakannaketta. Joskus myös 9 cm:ä, riippuu siitä, kumpaa wave-nauhaa käytetään ja kuinka verho koukutetaan.
Verhon reunan laskeutuminen suoraan
Tarkista, että verhon reuna laskeutuu kohtisuoraan alas. Varmistat sen sillä, että verhon alakulmissa on painopuikot (ellei verhon alareunassa ole lyijynauhaa).
Varmista, että kangasta on sopiva määrä
Ohutta kangasta tarvitaan yleensä runsaammin kuin paksua.
Verhojen pituudesta
Sivuverhon pituus on makuasia. Itse tykkään siitä, että verho on aika lähellä lattiaa: noin 1 cm:n päässä. Toiset taas haluavat, että se on noin 2 -2,5 cm etäisyydellä, jotta imurointi on helpompaa. Siitä kannattaa pitää huoli, että seinä ei näy verhon ja lattialistan välistä.
Kannattaa huomioida, että varsinkin painavat verhot laskeutuvat hieman alemmas ”jonkun ajan” kuluessa.
Valoa sisälle
Verhoilla halutaan usein tunnelmaa, mutta samalla halutaan myös mahdollisimman paljon valoa sisälle. Silloin verhon voi laittaa lähes kokonaan seinän päälle, jolloin se ei peitä näkymää ulos. Ulkoa päin verhoa ei näy paljon, joten sitä kannattaa myös miettiä. Itse haluan omassa kodissani mieluummin, että näen mahdollisimman paljon ulos kuin että verhoja näkyy ulos. Mutta tämä on toki makuasia.
Alla on kuva vuonna 2015 tekemästäni opintojen stailausharjoituksesta, jossa sain luoda uutta ilmettä 15-vuotiaan pojan huoneeseen. Aiemmin huoneessa oli verholauta ja kappa, joka peitti ison osan ikkunasta. Verholauta otettiin remontin yhteydessä pois ja ompelin laskosverhon, joka kiinnitettiin lähes katon rajaan. Tuli modernimpi ilme ja paljon enemmän valoa sisään.
Laskos- ja valelaskosverhoista sen verran, että yleensä käytän 4 cm:n kannakkeita ja mitoitan verhon leveyden niin, että se tulee noin 2 cm verholistojen ulkopuolelle (mutta tämä vaihtelee kohteesta riippuen).
Mietittäväksi verhojen mitoituksesta
Seuraavassa piirroksia verhojen mitoituksesta. Verhot ovat osa tilan kokonaisuutta. Mutta sitä piirroksissa ei ole otettu huomioon. Nämä on tarkoitettu vain ideointiin, eivätkä kaikki ole edes suositeltuja tai loppuunhiottuja ratkaisuja. Olen piirtänyt kuvat 3D-ohjelmalla, mutta saman voi tehdä kokeilemalla erilaisia verhoja omaan ikkunaan seuraavasti: piirrä seinä oikeassa suhteessa paperille ja sitten laitat kuultopaperia tai leivinpaperia päälle ja piirrät erilaisia verhoja. Auttaa usein mietinnässä.
a) piirroksissa oleva seinä ja ikkuna mittoineen
b) Joskus näkee, että verhotanko on kiinnitetty heti ikkunan yläpuolelle ja vain vähän leveämmälle kuin ikkuna. Silloin verhot ovat usein aika paljon ikkunan edessä. Se tuo aika ”pienen vaikutelman” ja ikkunasta ei pääse paljon valoa sisälle. Eikä tietysti näe paljon uloskaan.
c) Mitä jos nostaisit verhot ylemmäksi (ikkunan ja katon puolivälistä vähän ylemmäksi) ja siirtäisit ne ulommaksi (piirroksessa verho on 5 cm:ä ikkunan edessä)?
d) Jos nostaisit vielä vähän ylemmäksi (katosta noin 1/3 ikkunan ja katon välisestä mitasta alaspäin) ja valitsisit leveämmän verhon?
a) Mitä jos laittaisitkin katonrajaan verhokiskon koko seinän leveydeltä? Verho alkaisi siis lähes katosta.
b) Mitä jos leventäisit vielä toista verhoa?
c) Mitä jos vain toisella puolella olisi leveä verho?
d) Vai olisiko toisella puolella kapeampi verho?
a) Mitä jos toisella puolella olisi leveä pimennysverho ja toisella puolella leveä valoverho?
b) Valoverhon voisi avata koko ikkunan eteen TAI
c) Pimennysverhon voisi vetää ikkunan eteen
d) Tässä kuvassa on laskosverho, jolloin tule taas erilainen fiilis
Verhojen mitoituksesta voisi kirjoittaa loputtomiin, mutta toivottavasti sait tästä katsauksesta vinkkejä valintoihisi.