Alvar Aallon suunnittelemissa kohteissa Inkeroisissa

Kävin asuntomessureissulla tutustumassa Alvar Aallon suunnittelemiin kohteisiin Inkeroisissa. En ole ennen käynyt Inkeroisissa enkä ollut tutustunut siihen etukäteen, joten kävi niin, että en ollut varannut meille tarpeeksi aikaa. Onneksi oli sellainen lauantai, että Tehtaanmäen kouluun pääsi sisälle ja siellä oli opastusta. Muita kohteita – emme kylläkään ihan kaikkia – kävimme katsomassa opaskartan avulla.

Tehtaanmäen koulu

Alvar Aalto on suunnitellut Tehtaanmäen koulun 1938-39 ja se on toiminnassa edelleen ala-asteen kouluna. Ja toivottavasti jatkossakin. Koulua on peruskorjattu joitakin vuosia sitten tyyliä kunnioittaen. Paljon on onneksi säästetty mm. alkuperäisiä pintoja.

Minuun teki vaikutuksen koulun tunnelma ja kauniisti tiloihin tuleva valo. Koulussa on paljon kauniita näkymiä. Ihastuin niin tähän rakennukseen!  

Sisäänkäynti Tehtaanmäen kouluun
Ulko-oven vieressä oleva kyltti kertoo suunnittelijasta
Aulan lattia on alkuperäinen, samoin paneelit. Aulaan tulee valo paitsi isoista aulan ikkunoista niin myös yläkerran kattoikkunoista.
Aulan katto ja yläkerran aulan kattoikkunat
Näkymä yläkerran aulasta sisääntulon suuntaan
Liikuntasaliin tulee paljon valoa. Huomaa myös alkuperäinen katto.
Luokkahuone
Luokkahuoneissa on alkuperäinen lattia. Korokkeen reunaan on upotettu aika huomaamattomasti ilmanvaihtoon (?) liittyvät ritilät.

Lisää Alvar Aaltoa Inkeroisissa

Mäntylä
Mäntylä
Rinnetalo I
Tervalinjan asuinrakennuksia
Rantalinjan asuinrakennuksia
Keskuskonttori
Keskuskonttori
Metsäkonttori

Alvar Aallon suunnittelemat kohteet ovat aina niin vaikuttavia. Useissa kohteissa olen käynyt, mutta toistaiseksi vain tästä ja Paimion Parantolasta olen laittanut kuvia blogiini. Voit käydä katsomassa julkaisuani  Paimion Parantolasta vanhassa blogissani eli  täällä.

Alvar Aalto