Verhot voi valmistaa pimentävästä kankaasta tai vuorittaa peruskankaat pimentävällä vuorikankaalla.

Auringonsuoja verhoilla

Viimeksi kirjoitin aurinkosuojaukseen liittyen kaihtimista, joilla saa monipuolisimmin säädeltyä auringonvaloa. Nyt verhokankaista, joilla saadaan auringonsuoja, sillä ne joko pimentävät (dimout ja blackout) ja/tai heijastavat auringonvaloa. Käyttötarkoituksesta riippuu, mitä kannattaa valita.

Dimout-pimennysverhokankaat

Pimennysverhokankaat, jotka on merkitty ”dimout”, tarkoittaa sitä, että se himmentää auringonvalon sisälle pääsyä, mutta ei kokonaan estä sitä. Suojaus on noin 60-70% riippuen kankaan tiheydestä ja väristä. Näiden kankaiden nurja puoli on kangasmainen (tosin usein eri sidoksella) ja väriltään joko kankaan värinen tai vaaleanharmaa. Näitä voi yleensä ommellakin kuin mitä tahansa kangasta.

Näissä ensimmäisissä kuvissa on yksi oma ja asiakkaiden suosikki: paloturvallinen, 300 cm korkea Koben Antares FR -kangas. Ensimmäisenä asiakkaan makuuhuoneeseen ompelemani laskosverho JaMe-systeemillä korkeaan ikkunaan, sitten matalaan ja leveään ikkunaan.

Laskosverhot dimout.kankaasta.
Auringonsuoja tässä leveässä ja matalassa ikkunassa on laskosverho dimout-kankaasta.

Vasemmalla samasta kankaasta ommeltu wave-verho ja sen vieressä ohuesta Koben Sousta-kankaasta ommellut wave-verhot samassa kiskossa. Wave-verhot menevät pieneen tilaan, joten on helppo siirtä verhoja niin , että parvekkeen oven edessä on pimennysverho, valoverho tai ei mitään.

Kaksi wave-verhoa rinnakkain, joista toisessa on auringonsuoja ja toinen on läpikuultava.

Seuraavassa samasta kankaasta julkiseen tilaan ommeltu tosi leveä wave-verho kattokiskoon kiinnitettynä. Kuva on otettu siinä vaiheessa, kun verhoja ei ole vielä ”niputettu” useiksi päiviksi luontumaan asentoonsa.

Wave-verho katosta lattiaan on hyvä auringonsuoja.
Koben Antares-kankaat sopivat julkisiin tiloihin, koska ovat paloturvalliset.

Seuraavissa kahdessa kuvassa kaksilevyisiä Trapiche&Co ja Jover tuplakorkeita paloturvallisia pimennysverhokankaita (samat henkarit, mutta kaksi käännetty, jotta näkyy myös toiset värit). Pimennysverhokankaistakin löytyy paljon sävyjä ja erityylisiä pintoja.

Trapichecon dimout-pimennysverhokankaat.
Trapichecon dimout-pimennysverhokankaat.

Seuraavassa Joverin vastaavanlaatuiset kankaat, mutta nämä ovat lisäksi akustisia:

Auringonsuoja, akustisuus ja paloturvallisuus ovat hyvä yhdistelmä julkiseen tilaan.

Blackout-pimennysverhokankaat

Nämä kankaat estävät kaiken auringonvalon pääsyn huoneeseen. Kannattaa muistaa verhoja suunnitellessa, että verhojen sivuilta verhon ja seinän välistä ei pääse liikaa valoa. Näiden kankaiden nurja puoli on useimmiten valkoinen pinnoite, mikä on huomioitava ommellessa. Kangas on usein jäykempi ja siihen jää helposti ommellessa neulanjäljet. Neulanvalinnalla ja ompelun suunnittelulla voi hieman helpottaa tätä.

Blackout-pimennysverho edestä ja takaa.

Blackout-kankaista voi ommella oikein hyvin esimerkiksi wave-verhoja ja laskosverhoja. Seuraavassa Pagunetten Altea-kankaasta – jossa on pellavamainen pinta – ommeltu ajattomat laskosverhot asiakkaan kotiin.

Täysin pimentävä laskosverho on hyvä auringonsuoja.
Kuva asiakkaalta

Seuraavassa useamman yrityksen paloturvallisia pimennysverhokankaita (blackout), joista osa on 140 cm leveitä ja osa 280 cm.

Paloturvallisia pimennysverhokankaita.

Seuraavassa vastaavia kankaita, jotka eivät ole paloturvallisia. Unelmaneliöiden valikoimissa on näitä enemmänkin kuin kuvassa.

Pimennysverhokankaita, jotka pimentävät kokonaan.

Pimennyskankaalla vuoritetut verhot

Voit vuorittaa ”tavalliset” kankaat joko dimout- tai blackout-kankaalla, joita on saatavana erivärisinä ja eripaksuisina.

Seuraavassa lastenhuoneeseen ommellut täysin pimentävät verhot, joissa on Pagunetten blackout-kankaalla vuoritettu ILIV Levande -kokoelman puuvillakangasta.

Sivuverhojen vuorikankaissa on auringonsuoja.

Vuoritukseen voi käyttää myös pimennysverhokangasta, jonka toisella puolella on teflonpinta. Se siis sekä pimentää että suojaa liialliselta kylmyydeltä ja kuumuudelta. Pagunetten Fire Alu -kankaan on todettu (laboratoriotestein) vähentävän auringonpaisteessa huoneen lämpötilaa jopa 5 astetta.

Auringonsuoja sekä valolta että lämmöltä.

Auringonsuoja lämpöä ja valoa heijastavilla kankailla

Näissä molemmissa Trapichecon kankaissa on taustassa teflonia, joka heijastaa auringonvaloa ja lämpöä takaisin, siis ei huoneeseen päin. Toinen puoli on siis hopeanvärisen metallin väristä. Kankaat ovat ihanan läpikuultavat, joten niillä saa tyylikkäät valoverhot.

Läpikuultavassa kankaassa on auringonsuoja lämmöltä.
Läpikuultavassa kankaassa on auringonsuoja lämmöltä.

Tässä tuotteita, joita löytyy Unelmaneliöiden valikoimista. Autan mielelläni joko koko ”verhosysteemissä” tai pelkässä kankaassa. Tärkeää on löytää jokaiseen tilaan sopiva auringonsuoja. Näistä viimeisistä kankaista minulla ei ole kokemusta, mutta aion kyllä testata jossakin. Sen verran mielenkiintoisilta vaikuttavat.

akustiikka, aurinkosuojaus, blackout, dimout, paloturvalliset, pimennysverhot, verhot