Tilasuunnittelu kannattaa

Annastiinan Hiussalilla on ollut kaksi toimipistettä keväästä 2021 alkaen, toinen Euran Käräjäkulmassa, toinen Kuntiksella. Silloin remontoitiin molemmat tilat, mutta tilasuunnittelu aloitettiin yhdessä Annastiinan kanssa jo syksyllä 2020 ennen kuin remontteihin päätettiin ryhtyä. On tärkeää ennen kuin aloitetaan remontti, vuokrataan toimitilaa tm, että tarkistetaan, onko tilasta mahdollista saada toiveiden ja tarpeiden mukaista.

Molemmissa Annastiinan Hiussaleissa on samat palvelut, tuotteet, toiminnat ja sisustus.

Unelmaneliöt suunnitteli sisustuksen  Annastiinan toiveiden mukaisesti, organisoi koko remontin aikatauluineen (joka oli tiukka), urakoitsijoineen ja tuotteiden tilaamisineen, maalasi kuvioseinät, verhoili ja ompeli. Molemmissa Hiussaleissa on samat palvelut, tuotteet ja toiminnat ja samanlainen sisustus. Sama sisustuksen yleisilme oli helppo saada molempiin tiloihin: Kaikki kalusteet ovat samanlaisia, samoin pintamateriaalit, sammalseinä, valaistus (ja myös valaisimet), teippaukset jne. Tilasuunnittelu asettikin sitten haastetta.

Hiussalien tilasuunnittelu

Käräjäkulman toimipisteessä on neljä asiakaspaikkaa, Kuntiksen toimipisteessä kaksi. Käräjäkulman Hiussali on noin tuplasti suurempi kuin Kuntiksella oleva Hiussali. Voisi ajatella, että suunnittelumäärä menee neliöiden mukaan – tässä tapauksessa näin ei ollut. Suunnittelueroista  (tilasuunnittelu) tuonnempana.

Jo aiemmissa Hiussalien remonteissa tilat on suunniteltu huolella ja niin myös nyt. Haluttiin, että ainakin seuraavat asiat on huomioitu:

  • turvallisuus
  • viihtyisyys
  • työhyvinvointi + asiakkaiden hyvä olo
  • toimintojen tilantarve + sujuvuus
  • esteettömyys
  • valaistus
  • akustiikka

(Nyt aiheena siis tilasuunnittelu, muista tärkeistä asioista myöhemmin.)

Hiussalin tilasuunnittelu Käräjäkulman toimipisteessä

Näkymä pesupaikoilta asiakaspaikkojen suuntaan (Annastiinan Hiussali/Käräjäkulma)
Lisää asiakaspaikkoja (Annastiinan Hiussali/Käräjäkulma)

Tässä tilassa oli heti jo selvää, mihin tulee asiakaspaikat, mihin odotustila käsienpesupisteineen, mihin pesupaikat, mihin ”väriensekoitustila” ja varastot. Sen jälkeen alkoi sitten mitoittaminen. Mitoittamisessa oli tärkeää, että tulee tarpeeksi väljää ja saadaan asiakkaille riittävä yksityisyys. Ja että tilassa pystyy liikkumaan niin pyörätuolilla kuin rollaattorilla. Tämä on huomioitu myös siinä, että pesupaikoille pääsee pyörätuolilla.

Luonnostasoinen tilasuunnitelma 3D (Annastiinan Hiussali/Käräjäkulma)

Täällä mitoitukset saatiin kohdalleen melko mukavasti, vaikka PALJON mahdutettavia ja huomioitavia asioita olikin.

Tässä näkyy osa tuotehyllyistä ja odotustilasta (Annastiinan Hiussali/Käräjäkulma)

Hiussalin tilasuunnittelu Kuntiksen toimipisteessä

Kun menet Hiussalin Kuntiksen toimipisteeseen, niin se näyttää siltä, että oikealla on asiakaspaikat, vasemmalla tuotehyllyt ja myyntitiski, takaosassa pesupaikat sammalseinänäkymineen. Että ne on vaan laitettu siihen. Mutta ei todellakaan ole…

Näkymä ovelta (Annastiinan Hiussali/Kuntis).
Toinen asiakaspaikka on seinän takana heti ovesta tullessa (Annastiinan Hiussali/Kuntis)
Tuotehyllyt ja myyntitiski (Annastiinan Hiussali/Kuntis)

Toimintoja yritettiin sijoittaa tilaan monella eri kalustejärjestyksellä, kun haettiin parasta mahdollista ratkaisua. Kiitos 3D-suunnitteluohjelman, että pystyimme hyvin vertailemaan vaihtoehtoja, joista osaa kehiteltiin, osa sitten hylättiin alkumetreillä. Hylkypäätöksen syynä oli useimmissa se, ettei jäänyt riittävän isoja kulkuväyliä, koska myös täällä tilat on mitoitettu niin, että esteetön liikkuminen on mahdollista. Ja kun tähän nykyiseen tilankäyttöön päädyimme, niin oli kyllä niin ”senttipeliä”, että saatiin kaikki niin kuin piti. Mutta saatiin!

Luonnostasoinen tilasuunnitelma 3D (Annastiinan Hiussali/Kuntis)

Tästä haasteesta selvittiin. Ja lopputulos on kyllä hyvä. Ollaan niin tyytyväisiä – sekä Annastiina että minä. Ja vaikka tilasuunnittelu oli kaikkea muuta kuin helppo, niin se ei näy yhtään lopputuloksessa. Päinvastoin, lopputulos näyttää hyvin luontevalta. Ja saatiin paljon toimintoja ja avara fiilis. Ja tila toimii myös hyvin.

Luonnokset tilojen pohjista

Tilasuunnittelu kannattaa tehdä huolella. Ja siitä yleensä aloitan koko sisustussuunnittelun.

Luonnostasoinen tilasuunnitelma 3D (Annastiinan Hiussali/Käräjäkulma)
Luonnostasoinen tilasuunnitelma 3D (Annastiinan Hiussali/Kuntis)

kampaamo, sisustussuunnittelu, tilasuunnittelu