Esteetön ympäristö – huomioitavia asioita toimitilojen suunnittelussa
Olen kirjoittanut esteettömyydestä yleisesti blogissani jo aiemmin, ja nyt jatkan tästä tärkeästä asiasta toimitilojen suunnittelun näkökulmasta. Hyvin suunniteltu esteetön ympäristö on välttämätön osalle meistä, mutta siitä hyödymme me kaikki. Esteettömässä ympäristössä kaikkien on hyvä toimia. Tässä kohtaa muistutan vielä, että lait ja asetukset säätelevät mm. julkisten tilojen ja asuinrakennusten esteettömyyttä. Niihin en tässä kohtaa puutu, vaan siihen, mitä mm. kannattaa huomioida toimitilan sisustusta suunniteltaessa. Niissäkin on syytä tarkistaa alakohtaiset ”jutut” (eli rajaan tästä syystä nyt pois kahvilat ja ravintolat).
Toimistot, kauneudenhoitotilat, parturi-kampaamot, kivijalkaliikkeet, monet muut yritykset
Kun hankit toimitilan, niin kannattaa miettiä, onko sinne riittävän esteetön pääsy. Ovatko opasteet selkeitä? Onko sisäänkäynnin edusta tasainen ja riittävän iso? Onko se valaistu? Sisäänkäynnin lisäksi kannattaa huomioida myös muu ympäristö (mm. kulkuyhteydet, paikoitus, kulkureittien pintojen tasaisuus ja luistamattomuus). Karkeasti sanoen, ei ole kaikkein kannattavinta hankkia toimitilaa, jonne on hankala tai mahdoton päästä.
Huomioi ainakin nämä
Mitä kannattaa huomioida toimitilan sisustuksessa, kun olet päättänyt sen hankkia. Nämä asiat voivat toimia tarkistuslistana tilaa vuokratessa tai huomioitavina asioina ennen remonttia tilan sisustussuunnittelussa. Tulossa ei ole kattavaa eikä varmasti riittävääkään luetteloa, vaan joitakin yleisiä asioita, jotka todennäköisesti painottuvat eri tavalla riippuen siitä, mikä toimiala on kyseessä. Seuraaviin voi yleensä vuokralaisenakin vaikuttaa. Nämä asiat kannattaisi ainakin huomioida
- onko liian korkeita kynnyksiä mahdollista poistaa/korjata?
- lattiamateriaalin tulisi olla märkänäkin luistamaton
- mattojen tulee pysyä tukevasti paikoillaan eivätkä niiden reunat saa aiheuttaa kompastumisvaaraa (ja jos tuulikaapissa on ritilämatto, niin reiät eivät saa olla liian isoja)
- kulkureitit sellaisiksi, että myös pyörällisillä apuvälineillä mahtuu liikkumaan (esimerkiksi kampaamossa pääsee pesupaikoille, myymälässä hyllyjen lähelle, toimistossa pöydän ääreen jne.)
- valaistuksen tulisi olla riittävän tehokas, mutta se ei saisi häikäistä (huomioitava myös pintamateriaalien valinnassa, ettei valo peilaa esimerkiksi lattiaan niin, että kulkeminen vaikeutuu tai häikäisee pinnoista)
- auringonvalon liiallista häikäisyä voi estää sopivilla kaihtimilla tai verhoilla
- jos tilassa kaikuu, kannattaa akustiikka hoitaa kuntoon: hyvä akustiikka vaikuttaa työhyvinvointiin ja tekee myös asiakkaiden tilassa olemisesta miellyttävämpää ja jos kuulemisen kanssa on vaikeuksia, niin kaikuminen vaan pahentaa kuulemista
- onko tila tarpeeksi rauhallinen
- jos toimitilassa järjestetään tilaisuuksia, niin onko siellä esteetön wc
Tiedota
Kun tiedotat yrityksesi sijainnista ja aukioloajoista, niin on hyvä kertoa myös esteettömyysasioista. Esimerkiksi, missä on esteetön pysäköintipaikka ja missä on esteetön sisäänkäynti. Ja jos niitä ei ole, niin on huomaavaista tiedottaa siitäkin, että esimerkiksi pyörätuolin käyttäjän ei tarvitse turhaan vaivautua oven taakse toteamaan, ettei pääsekään…
Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki
Invalidiliitto haluaa kannustaa yrittäjiä ja muita palveluntarjoajia niin, että kaikki asiakkaat saisivat yhdenvertaista palvelua ja ovat kehittäneet Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkin. ”Yhdenvertaista palvelua kaikille -merkki on osoitus halusta kehittää toimitilojen, palvelun ja tuotteiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta.” (Lainaus on Invalidiliiton sivuilta.) Merkin hyötyinä on se, että yhä useampi asiakas pääsee hyödyntämään palveluja, palvelusta tulee laadukkaampaa, asiakkaat ovat tyytyväisempiä jne.
Hankkisitko merkin?
Jos – toivottavasti kun – haluat kehittää toimitilaasi ja yrityksesi palveluja esteettömimmiksi ja haluat hankkia sen osoitukseksi YVP-merkin, niin Invalidiliiton sivuilta löytyy siihen ohjeet.
Jos tarvitset apua kaavakkeen täyttämiseen tai muissa esteettömyysasioissa, niin Rakennetun Ympäristön esteettömyyskartoittajilta saat näihin apua. Esimerkiksi Unelmaneliöt auttaa esteettömyyskartoitusten ja esteettömyysselvitysten lisäksi myös esteettömyysinfoja pitämällä ja esteettömyyteen liittyvien asioiden konsultoinnissa.
Esteetön ympäristö
Kannattaa muistaa, että esteetön ympäristö on usein ketju, joka on yhtä hyvä kuin sen heikoin lenkki. Mitä hyötyä on esimerkiksi luiskasta, jos sinne päästäkseen pitää nousta jalkakäytävän reunakiven yli (kyllä, tällaisiakin esimerkkejä valitettavasti on) tai esteettömästä wc:stä, jos sinne ei ole esteetöntä kulkua jne… Mitä sinä voisit tehdä toimitilasi esteettömyyden parantamiseksi?
esteettömyys, sisustussuunnittelu, toimitilat, yhdenvertaisuus