Silkkikasvit ja valoisa metsätapetti eteisen seinässä.

Senioritalo Euran Helmiinan yhteistiloihin kodikkuutta

Sain 2022 loppuvuodesta tehtäväkseni viimeistellä Euraan valmistuneen Yrjö ja Hanna Kotien senioritalon Euran Helmiinan asukkaiden yhteisten tilojen ja ravintolan sisustus: verhoja, viherkasveja, akustiikkatuotteita, tauluja ym.

Minut pyydettiin projektiin mukaan siinä vaiheessa, että kaikki huonekalut, matot, valaisimet ja verhokiskot olivat jo paikoillaan. En ole siis sisustussuunnitellut tiloissa muuta kuin ”loppusilauksen”. Kaikkiin tiloihin – joissa ei ollut alaslaskettua kattoa – lisättiin kattoon A-luokan äänenvaimennusluokituksella olevia paloturvallisia akustiikkalevyjä, joilla saatiin tiloissa olevaa kaikumista pois. Tämän lisäksi käytettiin myös seinille tulevia akustiikkatuotteita, joista tuonnempana. Tuotteet asensi suurimmaksi osaksi Euran Satarakennuksen Veli-Pekka Ketola.

Toivottiin tuotteita, joissa välittyy lämmin arvomaailma, sydämellisyys, luonnonläheisyys, kestävä kehitys, paikkakuntalaisuus, tyylikkyys, kodikkuus. Seuraavista kuvista voit katsella, mitä sinne sitten valitsin.

Olen valokuvannut päiväsaikaan ja iltapimeällä, ennen ja jälkeen jouluvalaistuksen. (Eli siksi kuvissa on erilaisia valaistuksia.)

Sisääkäynti

Sisäänkäynti ennen

Ulko-ovesta pääsee eteisen kautta vasemmalle asukkaiden yhteistiloihin ja oikealle ravintolaan. Tähän näkymään haluttiin kauneutta ja ”tervetuloa-fiilistä”. Aitoa viherseinää tai viherkasveja en uskaltanut valita, vaikka ne hienot olisivat olleetkin, koska ulko-ovi on niin lähellä, että aidot kasvit eivät todennäköisesti kestäisi pakkasaikaan.

Sisäänkäynti jälkeen

Ratkaisin asian paloturvallisella luonnonvihreyttä tuovalla valoisalla metsätapetilla, josta poimin tummanvihreän sävyn putkiin ja koteloon. Kokonaisuus viimeisteltiin Siemen-Floran laadukkailla paloturvallisilla viherkasveilla, jotka näyttävät todella aidoilta. Tästä tuli niin hieno.

Tapetointi ja maalaus Tmi Niina Laihonen, joka teki myös muita maalaustöitä tiloissa.

Tässä vielä ennen-jälkeen -kuvat rinnakkain.

Ravintolan sisustus

Valitsin ravintolan ikkunoiden verhokankaaksi paloturvallisen, akustisen Cairo-kankaan. Väri sopii hyvin tilan lattiaan ja siellä jo oleviin kalusteisiin. Väri luo hyvän taustan mahdollisesti värikkäillekin kausi- tai juhlakattauksille.

Lippakiskot aiheuttivat monenlaista haastetta ja jouduin aika paljon ”säätämään” saadakseni verhoihin tarpeeksi aaltoilua. Tällaiset tuli. 🙂
(Verhojen mitoituksessa on monia huomioitavia asioita, ja olen kirjoittanut niistä aiemmin täällä blogissani.)

Silkkikasveilla vihreyttä ravintolaan.

Ravintolan ikkunat edestä katsottuna.

Ravintola iltahämärällä ilman perusvalaistusta. Taustalla näkyy akustiikkataulu, josta lähikuva alla.

Euralaiselta Pauliina Puputilta tilattiin valokuva peltomaisemasta, koska Eurassa on paljon peltomaisemaa. Yeseco Acoustics Sastamalasta painoi kuvan laadukkaaseen Still-akustiikkatauluun ja Unelmaneliöt toimitti sen. Näin saatiin sekä kauneutta seinille että parempaa akustiikkaa. Yesecon tuotteet ovat hiilinegatiivisia A-luokan akustiikkatuotteita.

Silkkikasvit ravintolan toisella seinustalla.

Äskeisiä ikkunoita vastapäätä verhot voisi laittaa vain kahteen kohtaan, mutta toivat kyllä mukavaa tunnelmaa sinne.
Kuvan ottohetkellä puuttuu vielä akustiikkataulu takaseinältä.

Äskeinen ikkuna ilta- ja jouluvalaistuksessa ja seinällä on niin ikään Pauliina Puputin valokuvasta tehty akustiikkataulu .

Asukkaiden olohuoneen sisustus

Seinällä on Taideaskustointi Sani Miekkalan akustiikkateos Vuolle

Verhokangas on sama kuin ravintolassakin.

Silkkikasvit näkyvät olohuoneesta myös eteiskäytävälle.

Eteiskäytävä

Koivunvärisiin käsijohteisiin sopivaksi teetettiin vaneritaulu, jossa Euran Helmiina on merkittynä kartassa. Samalla käytävällä on valokuvia talon rakennusvaiheista. Kuvakollaasia voi ajan kuluessa myös jatkaa.

Kuntosalin sisustus

Kuntosaliin tarvittiin akustiikkatuotteita myös seinille, joissa on Yesecon Muffle-akustiikkapaneeleja. Niiden keltainen väri otettiin kuntosalin edessä olevan lasiseinällä erotetun tilan keltaisista nojatuoleista. Ikkunat olivat hyvä paikka silkkikasveille. Tilaan teetettiin koivuvaneriset kalusteet.

Hylly on suunniteltu niin, että päällä on tila radio/cd-soittimelle, ylähyllyllä käsipainoille ja alahyllyllä esim. kahvakuulille, jotka vielä kuvanottohetkellä puuttuvat.

Oikealla yläkuva: ylinnä paikka jumppakuminauhoille, oikealla paikka juomapulloille, kännyköille yms, lattialla laatikko, jossa tilaa jumppa-alustoille ja kolo jumppakepeille.

Toimisto

Tässä oli pääpiirteittäin esiteltynä Euran Helmiinan sisustus. On kyllä hienoa, kun senioritalon asukkaat voivat elää ihan itsekseen omassa asunnossaan ja samalla on mahdollisuus viettää aikaa yhteistiloissa toisten kanssa.

akustiikka, senioritalo, sisustus, verhot