Kuvassa on Yesecon akustiikkapaneeli

Unelmaneliöt ja vastuullisuus

Vastuullisuus on ollut itselleni aina tärkeä asia ja niin se on myös yritykselleni. Kestävä kehitys on ollut aina mukana tekstiilityön opetussuunnitelmassa, joten ne asiat ovat olleet mukana aiemmassa työssänikin. Kuluneen vuoden aikana olen ollut mukana Turun yliopiston Hybridi-hankkeessa, jonka innoittamana olen pohtinut näitä viime aikoina entistä enemmän. Olen myös osallistunut muihin koulutuksiin ja tapahtumiin, joissa käsitellään vastuullisuutta.

Henkilökohtaisesti vastuullisuus näkyy esimerkiksi oman kodin sisustuksessa niin, että en hanki mitään väliaikaista (ellei ole pakko), vaan ostan tuotteet vasta sitten, kun löydän meille ”täydellisen”. Sellainen tuote on

  • laadukas
  • kestää ikuisesti tai ainakin melkein
  • on valmistettu vastuullisesti mahdollisimman pitkä elinkaari huomioiden
  • on mieluiten suomalaisen perheyrityksen valmistama, mielellään lähiseudulla, jos mahdollista (jos em. ei ole mahdollista, niin sitten pohjoismaalaisen valmistama, pidän kovasti esimerkiksi tanskalaisesta suunnittelusta)
  • hinnaltaan meille mahdollinen.

Unelmaneliöiden keskeiset arvot

Seuraavassa kuvassa on yritykseni keskeiset arvot, jotka ovat osittain päällekkäisiäkin. Avaan niitä tässä artikkelissa tarkemmin.

Vastuullisuuden kaksi näkökulmaa yrityksessäni

Molemmissa olen pohtinut vastuullisuusasioita ympäristövastuun, sosiaalisen vastuun ja taloudellisen vastuun kannalta. Olen kirjannut itselleni ylös asioita aika yksityiskohtaisestikin, mutta esittelen tässä keskeisimmät asiat.

1. Yrityksen vastuullisuus

Se näkyy siinä, miten yritykseni hoitaa oman vastuullisuutensa.

Olen valinnut todella tarkkaan tuotteet jälleenmyyntiin. Joillakin tavarantoimittajilla vastuullisuus on koko toiminnan lähtökohtana. Tai sitten tavarantoimittajat ovat kotimaisia, suomalaisia perheyrityksiä, joilla on vastuullisiksi ymmärtämäni arvot ja laadukkaat, hinta-laatusuhteeltaan hyvät tuotteet. Esimerkkeinä Yeseco (kansikuvassa Yesecon Aline-akustiikkapaneelit), Lennol, VM Carpet, Lauritzon, Kaihdinliike Sandberg, Anja Pesola. (On muitakin!) Luotan, että he ovat tarkistaneet koko hankintaketjun eettiset periaatteet, työolot ja ihmisoikeuskysymykset.

Haluan suosia suomalaista työtä. Se on yksi syys siihen, että esimerkiksi ompelen asiakkaiden verhot ja muut sisustustekstiilit itse. Voisin toki ompeluttaa tuotteita jollain lähialueen ompelijallakin, mutta ompelu on itselle mieluista ja tuo myös vaihtelua työhöni. Osa tuotteista tulee valmiiksi ommeltuna suoraan tehtaalta, mutta niistäkin keskeisimmät – Lennolin päiväpeitteet – on ommeltu Suomessa.

Kierrätän kaiken mahdollisen yrityksessäni, olen vaihtanut heti tänne tultuani kaikkiin valaisimiin ledit, en hanki toimistoon turhia tuotteita, hoidan hyvin mahdolliset takuuasiat ja reklamaatiot (joita ei onneksi ole kyllä montaa ollut), yrityksellä on luotettavat yhteistyökumppanit. Tärkeää on, että esimerkiksi minun suosittelemat työntekijät hoitavat työnsä sovitusti ja vastaavat työnsä laadusta. Onneksi olen löytänyt sellaisia. Tosin useimmiten asiakkailla on ollut työntekijät jo valittuina.

Hoidan yrityksen talousasiat pykälien mukaan, vakuutukset on kunnossa ja huolehdin yritykseni tietoturva-asioista koskien niin varmuuskopiointeja kuin asiakkaiden tietojen suojausta. Ja huolehdin työturvallisuusasioista esimerkiksi ommellessani, silittäessäni tai kiipeillessäni.

Toimistoni on auki sopimuksen mukaan ja sinne pääsee esimerkiksi pyörällisillä apuvälineillä, mutta ei itsenäisesti. Ulko-ovi on työpöytäni lähellä ja minulla on suora näköyhteys siihen, joten pystyn helposti näkemään tulijan ja auttamaan luiskan ja kynnyksen yli. Tietysti toivoisin, että minulla olisi erittäin esteetön toimitila, mutta se ei tässä kohtaa ole mahdollista.

Kehitettävää

Mielestäni Unelmaneliöillä on vastuullisuusasiat aika hyvässä mallissa. Toki parannettavaa löytyy vielä paljonkin. Esimerkiksi

  • Teen lähes kaiken mahdollisen digitaalisesti, mutta silti tulostan myös paperille. Tulostimeni on Ecotank, mutta kuinka ekologinen se oikeasti on, en tiedä (koska en ole tutkinut). Kustannustehokas se ainakin on väriaineiden suhteen. Joka tapauksessa minun on syytä miettiä, jos voisin vähentää tulostamista.
  • Pakkaan melko vähän, mutta voisin miettiä pakkaustarvikkeiden ekologisuutta
  • Tuotteet tulevat tavarantoimittajien valitsemilla kuljetuksilla. En ole tarkastellut, miten tulevat enkä ole miettinyt esim. ympäristökuormituksia siinä, miten itse toimitan tuotteita. (Useimmiten vien itse mennessäni tai asiakas hakee toimistolta.)
  • Voisin vieläkin tarkemmin tutustua tavarantoimittajien vastuullisuusraportteihin ja erilaisten vastuullisuuteen kuuluvien merkkien perusteisiin.
  • Minulla on kangasmalleja useilta valmistajilta, mutta ei Annalalta, joka on ainoa tehdas, joka kutoo Suomessa sisustuskankaista. Pidän kyllä heidän kankaistaan, olen käynyt heidän tehtaallaankin (en tuotantotiloissa, vain tehtaanmyymälässä), mutta jostain käsittämättömästä syystä en ole ottanut yhteyttä heihin kangasmallistoja tilatakseni. Tämä on kyllä jopa ”noloa”, on siis ristiriitaista periaatteideni kanssa.

2. Vastuullisuus sisustussuunnittelijana ja esteettömyyskartoittajana

Tässä kohtaa ajattelen vastuullisuutta siinä, mitä suunnittelen asiakkaiden tiloihin ja miten tuon esteettömyyttä esille osana sosiaalista vastuullisuutta ja yhdenvertaisuutta.

Olen omasta mielestäni ammattitaitoinen ja luotettava työssäni. Olen kyllä saanut tästä myös asiakkailta kiitosta. Vaikka teen työni niin huolellisesti kuin pystyn, niin inhimilliset virheet ovat tietenkin aina mahdollisia. Sellaisten sattuessa hoidan kyllä asiat ripeästi asiakkaan etu huomioiden.

Sisustussuunnittelu

Ihan alkuun korostan sitä, että asiakas päättää, kuinka vastuullisesti hän haluaa, että sisustetaan.

Suosittelen vastuullisia tuotteita ja elinkaariajattelua eli sitä, että uuden tuotteen hankintahinta ei ole ratkaisevin, vaan tuotteen hinta-laatusuhde ja pitkä käyttöikä. Se tulee pitkän päälle edullisemmaksikin. Joskus se ei esimerkiksi kodin/toimitilan väliaikaisuuden tai rahatilanteen vuoksi ole mahdollista, niin sitten mietitään tilanteen mukaan. Vaihtoehtona voivat silloin olla esimerkiksi kierrätyskalusteetkin, jotka itse asiassa saattavat olla vastuullisin valintakin, mikäli vaan sopivia on saatavilla.

Kannustan sisustussuunnittelussa siihen, että jo olemassa olevia käyttökelpoisia, asiakkaalle mieleisiä   tuotteita ei laiteta pois vaan käytetään niitä myös uudessa suunnitelmassa.

Kun tuotteet kestävät aikaa, asiakas säästää myös omaa aikaansa, koska hän saa esim. toimivan, esteettisen arjen. Se vaikuttaa siihen, että asiakkaan ei tarvitse käyttää koko ajan aikaa jonkun korjailemiseen tai muuttamiseen ja myös siihen, että hän voi myös henkisesti paremmin tilassa.

Pyrkimys on siihen, että ei turhia tuotteita eikä vääriä valintoja. (Mikä on sitten turha ja mikä väärä?)

Koen sisustussuunnittelun vastuulliseksi myös siinä mielessä, että asiakkaan tulee saada suunnitelma, jolla hän saa toivomustensa mukaisen tilan, jossa voi tehdä toivomiaan asioita ja jossa on hyvä olla (huomioitavana tilasuunnittelun lisäksi värit, kalusteet, materiaalit, valaistus, akustiikka, sopiva fiilis jne.). Toimitiloissa oleellista on myös työhyvinvointi ja työturvallisuus, mahdolliset asiakkaiden kohtaamiset, brändin tukeminen jne.

Suosittelen uusien kotien rakentajille ja remontoijille myös esteettömyyteen liittyvien asioiden miettimistä. Toimitiloissa esteettömyys taas on todella oleellinen asia, koska onhan tilojen tarkoitus palvella kaikkia. Näistä alempana.

Rakennetun ympäristön esteettömyys

Asunnon olisi hyvä olla sellainen, että siellä pystyy asumaan, vaikka joutuisi vain väliaikaisestikin tilanteeseen, että tulee esimerkiksi liikkumiseen liittyviä haasteita. Eli että pääsee kotiin ja pystyy siellä vähintään nukkumaan, syömään ja peseytymään. Uutta kotia rakentaessa/ostaessa kannattaa kiinnittää ainakin näihin huomiota. Silloin koti mahdollistaa pitkäaikaisen asumisen monenlaisella toimintakyvyllä. Mikäli on jo tiedossa, että kodilta vaaditaan esteettömyyttä, niin silloin suunnitellaan siellä olevat toiminnot tarvitsijan mukaisesti. (Tätä pitäisi avata ja selittää syvällisemmin ja laajemmin, mutta kirjoitan tästä joskus erikseen.)

Toimitilojen esteettömyys ja saavutettavuus kuuluvat yritysten sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyen niin työntekijöihin kuin asiakkaisiin. Esteettömyyskartoittajana voin auttaa esimerkiksi

  • selvittämällä esteettömyyden nykytilaa esteettömyyskartoituksella ja raportoida kehitysehdotuksista
  • auttaa esimerkiksi Invalidiliiton Yhdenvertaista palvelua merkin itsearviointilomakkeen täyttämisessä, jos tarvitaan (sen voi täyttää itsenäisestikin)
  • esteettömyyskonsultoinnein, -selvityksin, -suunnitelmin
  • kouluttamalla ja tiedottamalla
  • sisällyttää esteettömyyden huomioimisen myös osaksi sisustussuunnittelua

Olen kirjoittanut toimitilojen esteettömyydestä aiemmin täällä blogissani. Blogista löytyy myös muita esteettömyyteen liittyviä artikkeleita:

Tässä oli vapaamuotoisesti kuvattuna Unelmaneliöiden vastuullisuus syksyllä 2023. Tarkempi analyysi on itselläni muualla, ja siihen aion palata vähintään joka syksy. Ehkä tämä kestävän kehityksen viikko voisi olla jatkossakin sellainen. Virallista raportointivelvollisuuttahan minulla yksinyrittäjänä ei ole.

elinkaari, esteettömyys, sisustussuunnittelu, vastuullisuus